05. 6. 2018.

U Crnoj Gori 20 % više turista nego proše godine

U Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju, prema zvaničnim statističkim podacima Monstata, tokom prva četri mjeseca tekuće godine boravilo skoro 153.000 turista, što je oko 20 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

"Oni su ostvarili preko 365.000 noćenja što je rast od 13 posto. Da su pozitivni trendovi nastavljeni u maju, najbolje govore podaci lokalnih turističkih organizacija koji u prosjeku bilježe rast broja gostiju od preko 40 odsto u odnosu na maj prethodne godine", saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Ovogodišnja turistička sezona, kako ističu, bilježi i značajan rast kad su u pitanju finansijski pokazatelji. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore u prvom kvartalu 2018. godine je ostvareno 30,7 mil što je rast od 18,5% u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

"Nacionalne parkove Crne Gore, od početka godine, posjetilo je oko 30 odsto više turista u odnosu na isti period prethodne godine, a najveći rast bilježi NP Skadarsko jezero koji je od početka godine posjetilo više od 70 odsto posjetilaca. Nacionalni parkovi odličnu posjetu bilježe iz Regiona, Zapadne Evrope, a svakako interesantna je činjenica da je sve veći broj gostiju iz zemalja Azije, odnosno Japana i Kine", dodaju iz NTO-a.

I Aerodromi Crne Gore bilježe pozitivne trendove, pa je zaključno sa 1. junom zabilježen rast od 90.000 putnika odnosno 20 odsto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2017.godine, dok je promet aviona veći za 13 procenata. Samo tokom jučerašnjeg dana Aerodrom Tivat je imao rotacije ka 19 destinacija, javlja Cdm.

 

 

» Back