U Crnoj Gori odmara sve više Evropljana

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura. To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat.

"U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet mjeseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primarani cilj, a to je produženje sezone", ističe Radulović u izjavi za Tanjug, a prenosi Cdm.

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri mjeseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će posljednje grupe ispratiti u posljednjoj dekadi oktobra.

"Izašli smo na onu kvotu mjeseci, odnosno dana godišnje koji smo strategijom zacrtali", navodi ministar turizma.

Prema riječima Radulovića, devizni priliv od turizma bilježi u prvih pet mjeseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Mijenja se i struktura gostiju. Sve uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negdje na istom nivou - blagi neki rast je u pitanju", dodaje on.

U ovom trenutku, dodaje Radulović, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski Savez. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje.

"Tu imamo ozbiljan porast i gostiju iz tih zemalja je sve više i više", naglašava.

Smatra da će Crna Gora "definitivno prebaciti milijardu eura priliva od turizma u 2018. godini, ako zadržimo taj rast od osam posto, što bi bio spektakularan rezultat".

"Već smo prošle godine premašili 1987. godinu koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda", istakao je on.

Prema riječima Radulovića, priliv od turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore učestvuje u ovom trenutku sa 23 odsto, a plan je da sa stopom rasta koju sad bilježe dođu do 30 procenata 2030. godine.

"Jako je nezahvalno pričati o broju kreveta kojima raspolažemo jer bi to zvučalo kao hvalisanje. Samo ću reći da smo od početka godine do danas otvorili sedam hotela sa četiri i pet zvjezdica koji raspolažu sa dvije hiljade kreveta i u kojima se zaposlilo hiljadu ljudi. Do kraja ove sezone ćemo, mislim, otvoriti 11 hotela ukupno te kategorije, i zbog toga sam rekao da se mijenja struktura gostiju", kaže on.

Što se tiče kampova, kojih je ranije bilo puno na crnogorskoj obali a sada ih ima samo na nekoliko određenih lokacija, Radulović ističe da je u planu izdvajanje jedne ozbiljne površine za razvoji savremenih kampova, odnosno glampinga.

"U Crnoj Gori ministratvo urbanizma, ministarstvo građevinarstva i ministarstvo turizma su u jednom, i to ne bez razloga. Mi smo smanjili građevinska područja na primorju sa nekih 15,3 odsto na sadašnjih 9,3 odsto. Smanjili smo zone u kojima je moguće graditi, ali smo odlučili da te zone u kojima je moguća gradnja valorizujemo na pravi nacin. Na crnogorskoj obali je u toku nevjerovatan razvoj mnogih stranih investicija i sve su usmjerene ka turizmu", navodi Radulović.

 


Objavljeno: 01.06.2023